News

Vegan schoenen versus natuurlijk gelooide schoenen

Vegan schoenen versus natuurlijk gelooide schoenen

Steeds vaker krijg ik de vraag of BOTTINES ook vegan schoenen kan aanbieden. Ik begrijp deze vraag goed, omdat we het liefst zo dier en milieu vriendelijk willen zijn. Alleen als je kritisch gaat kijken naar wat de alternatieven zijn, kom je vaak uit op 'nep suede en nep leer' dat van PVC gemaakt is, ja van plastic dus! 

Sara van When Sara Smiles heeft een interessant artikel erover geschreven waar ik mijzelf goed in kan vinden. De ananas leer variant is momenteel nog niet ver genoeg ontwikkeld om echt een mooie schoen mee te maken, dus heb ik een andere poging ondernomen om toch zo vegan mogelijke schoenen te kunnen aanbieden: raffia (vanaf april 2019 beschikbaar). Raffia is een materiaal dat vervaardigd wordt van dunne repen blad van een palmboom. De raffia wordt gemaakt door van de onderkant van een blad van de palm de nerf te 'strippen', en dit vervolgens te drogen. Het eindproduct is een sterke vezel, die los of in touwvorm gedraaid kan worden toegepast.

Ik zoek voor BOTTINES altijd naar de meest duurzame oplossingen en materialen. Zo werkt BOTTINES waar dat kan met natuurlijk gelooid leer en worden de materialen natuurlijk gekleurd, in tegenstelling van het grootste gedeelte van de markt (zie afbeelding). BOTTINES steunt met samenwerkingen lokale producenten en zorgt voor een eerlijk productieproces.