Raffia Shoes

raffia

In 2019 introduceerde BOTTINES een nieuwe exclusieve collectie Marokkaanse muiltjes van raffia . De schoenen worden duurzaam geproduceerd in Marokko, door een vrouwencollectief van twintig vrouwen. Deze vrouwen zijn gespecialiseerd in handwerk en verdienen op deze manier een eerlijk loon. 

Wat is raffia?

Raffia is een materiaal dat wordt gemaakt van palmblad. Het blad wordt gestript tot repen en vervolgens gedroogd. De repen worden met natuurlijke kleurstoffen gekleurd in verschillende frisse zomerkleuren. Daarna worden ze met de hand geknoopt. De diverse technieken die worden toegepast tijdens dit knopen, zorgen ervoor dat elk paar sandalen een uniek patroon heeft. Het eindresultaat is een ambachtelijk en natuurlijk product. Raffia voelt zacht aan en ademt goed, wat het tot een comfortabel materiaal maakt voor de warme zomermaanden.

De toenemende vraag naar vegan schoenen

Steeds vaker krijgt BOTTINES de vraag of er ook vegan schoenen geproduceerd kunnen worden. Dit een begrijpelijke en goede vraag: ook wij willen zo dier- en milieuvriendelijk mogelijk zijn. Als je kritisch gaat kijken naar wat de alternatieven zijn, kom je uit op nepsuède en nepleer, wat van PVC gemaakt is. Ja, van plastic dus! Dan is er nog vegan ananasleer; deze variant is helaas nog niet ver genoeg ontwikkeld om een echt mooie schoen mee te maken. Raffia is in onze visie een mooi natuurlijk alternatief. We hebben voor het draagcomfort echter leren zolen toegevoegd aan onze raffia schoenen, dus helemaal vegan is deze collectie helaas niet.